T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Manisa İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi

Manisa İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi

AMATEM(Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi)

Güncelleme Tarihi: 13/10/2020

MANİSA RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI HASTANESİ

AMATEM SERVİSİ

Hastanemiz bünyesinde   2006  yılından beri Manisa ve çevre illere  hizmet veren  AMATEM servisimizde 1 Psikiyatri Uzmanı, 8 Hemşire/Sağlık Memuru, 2 Uzman Psikolog,1 Psikolog, 1 Sosyal Hizmet Uzmanı ,  1 Ergoterapist, 1 Bağımlılık Danışmanı, 1 Tıbbi Sekreter, 2 Güvenlik Görevlisi, , 6 Temizlik Personelinden oluşan 25 kişilik ekip görev almaktadır. Ayaktan AMATEM  Polikliniğinde de 2 Psikiyatri Uzmanı, 1 Tıbbi Sekreter ,  1 Güvenlik görevlisi çalışmaktadır. AMATEM birimlerinde görev alan Sağlık ekibi Sağlık Bakanlığı tarafından AMATEM’e özel sertifikasyon programı eğitimi almışlardır.

28 Yataklı AMATEM servisi içerisinde 3 kişilik tuvalet ve banyolu hasta yatak odaları, 1 Yoğun Gözlem odası, 2 Detoksifikasyon odası, içerisinde mutfak ve çok amaçlı salonu barındıran  yaşam alanı,  kütüphane,  içinde masa tenisinin de bulunduğu kameriye ve bahçe bulunmakta, yine hastane içerisindeki spor aletleri, basket potası  ve futbol sahasından düzenli olarak yararlanılmaktadır

AMATEM kliniğine yatış süresi ortalama 3 haftadır. AMATEM polikliniğe başvurup yatışı kabul eden kişi Detoksifikasyon (Arınma) , Eğitim ve bilinçlendirme, terapi ve rehabilitasyon aşamalarından sonra poliklinik kontrollerine yönlendirilerek taburcu edilir. AMATEM kliniğine zorunlu yatış yapılmamaktadır. Kliniğimize Deliryum Tremens dışında acilden hasta yatışı yapılmamaktadır. Ayrıca denetimli serbestlik uygulamasına tabii olup  mahkeme kararıyla yatışı yapılan  hastaların da kliniğimizde takip ve tedavileri yapılmaktadır. Kliniğimizden Alkol ve Madde bağımlılarının yanı sıra davranış bağımlıları da faydalanabilmektedir.

Amatem’e başvuran danışanlarımıza Multidisipliner  yaklaşımla hizmet verilmekte ; bireye özgü İlaç Tedavisi (Psikofarmakoterapi) Yoğun gözlemde Deliryum Tremens hastalarının takip ve tedavisinin yanı sıra  , alkolden ve maddeden arındırma tedavisi (Detoksifikasyon)  ve Psiko sosyal hizmet ekibi tarafından aşağıda belirtilen hizmetler yürütülmektedir.

• Psiko drama yönelimli grup terapisi (yatan hastalar ve taburcu olup ayaktan tedavisi devam eden hastalar)
  • Günaydın toplantısı , Bireysel Motivasyonel görüşme
  • Bağımlılık danışmanlığı - bireysel görüşmeleri , bireysel psikoterapiler
  • Denetimli serbestlik – SAMBA eğitimi,
  • Servis SAMBA eğitimi,
  • Rehberlik toplantısı,
  • Eğitim – Bilinçlendirme,
  • Aile Psikoeğitim
  • Aile eğitim grupları,
  • Günlük vizitler,
  • Amatem polikliniğine ayaktan gelenlere  ve taburculuk sonrasında danışmanlık hizmeti
  • Tıbbi / Psikiyatrik Sosyal hizmet , Madde bağımlılığı danışma
  • Çalışma yaşamına katılım ve sosyal entegrasyon için destekleyici eğitim faaliyetleri
  • Ergoterapi bireysel görüşmesi,
  • Beceri geliştirme aktiviteleri , farkındalık terapileri
  • Moral günü etkinlikleri ( Tatlı Çarşamba etkinlikleri)
  • Sabah sporu,
  • Film etkinliği,
  • Kognitif rehabilitasyon,
  • Stres ile başa çıkma ve gevşeme çalışmaları,
  • Stigma karşıtı müdahale programları,
  • Kurumlar arası işbirliğini arttıracak ziyaretler ve toplantılar düzenlemesi.

Kliniğimizde tedavi gören danışanlar için tıbbi tedavinin yanı sıra;

• Her pazartesi saat 13:30 - 14:30  saatleri arasında Alkol  ve Madde Bağımlılarına yönelik grup terapileri uygulanmaktadır.
  • Her hafta Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri  SAMBA (Sigara Alkol Madde       Bağımlılığı Tedavi Eğitim Programı), uygulanmaktadır.
  • Her Perşembe saat 14.30 ile 15. 30 saatleri arasında  Aile görüşmesi veAile SAMBA (hasta ailelerine yönelik eğitim programı) uygulanmaktadır. Bu eğitimin amacı : Hasta yakınlarının  bağımlılık ve bağımlılık tedavisi hakkında bilgilendirilmesi, aile ilişkilerinin yeniden yapılandırılması, Bağımlının mücadelesinde bağımlıya verilecek aile desteğinin öneminin kavranmasıdır
  • Her Cuma saat 11.00 ile 12.00 saatleri arası ayıklığı devam eden ayaktan hastaların ve yatarak tedavi gören hastalarında katıldığı grup terapisi yapılmaktadır.
  • Ayrıca her Cuma saat 15.00 ile 16.00 arasında Bağımlılık danışmanımız tarafından Motivasyonun artırılması, Baş etme becerilerinin kazandırılması, nüksün (tekrar kullanma) önlenmesi vb konuların işlendiği Rehberlik saatinde danışanlarımız bilinçlendirilmektedir.

Amatem Servisi Ekibimiz

Uzman Psikolog: Serkan BOZKURT