Emzirme Danışmanlığı Birimimiz
17 Kasım 2021

EMZİRME DANIŞMANLIĞI NEDİR?

 

Emzirme danışmanları, emzirme döneminde desteğe ihtiyaç duyan ve bu süreci daha kolay bir hale getirmek isteyen annelere destek olabilmek için özel eğitim almış olan kişilerdir. Emzirme danışmanlarından aşağıdaki sorunları yaşayan kişiler destek alabilirler.

  • Emzirme zorluğu yaşayanlar
  • Bebeğin emmeyi reddetmesi sorunu ile karşılaşanlar
  • Ağrılı emzirme
  • Meme ucu yaraları
  • Bebeğin memeyi reddetmesi
  • Sütün az veya normalinden daha fazla gelmesi
  • Memede aşırı dolgunluk ve rahatsızlık hissi
  • Sütü sağmaya ve saklamaya ihtiyaç duyulması
  • Birden fazla bebeğin emzirilmesi

 

HASTANEMİZDE EMZİRME DANIŞMANLIĞI

 

Bebeklerin beslenmesinin en sağlıklı ve en verimli yolu emzirmekten geçer. Doğum sonrasındaki ilk aylarda anne-babaların gündeminde ve rutininde yer alan emzirmek, doğal ve içgüdüsel bir eylemdir. Ancak günümüz şartlarında bu doğal eylemin bazen desteklenmesi de gerekmektedir. Anne ve bebek arasındaki bağ oluşana kadar, emzirme sürecinde bazı zorluklar ile karşılaşılması tamamen normaldir.

Bebeğini yeterince doyurup doğurmadığından emin olmayan, doğru şekilde emzirdiği konusunda şüpheleri olanlar ve ne zaman mamaya ihtiyaç duyulacağını merak edenler bebeklerinin geleceği için hayati kararlar almak zorunda kalabilirler. Bu tür durumlarda bu soruların cevaplanabilmesi için profesyonel destek almak son derece doğru olacaktır. Daha özgüvenli bir ebeveynlik deneyimi elde edilebilecek olan bu destek aynı zamanda bebeğinizin daha huzurlu bir şekilde gelişebilmesini de sağlayacaktır.

Emzirme danışmanı sizi dinler, doğum hikayenizi, yaşadığınız sorunları analiz eder ve yardıma ihtiyacınız olduğu durumlarda sizlerle iletişime geçerek size özel destek programı oluşturur. Desteğe ihtiyacınız olduğu durumlarda devreye giren emzirme danışmanı sizlere yol gösterir. Emzirme pozisyonları ve sağma yöntemlerini sizlere göstererek, size uygun olabilecek şekilde pratik yapmanıza destek verir.

Farklı süreçleri başarılı bir şekilde yönetebilen emzirme danışmanı, bu süreçlerde eşlerin de dahil olmasını sağlar. Hastanemizin Ayaktan Gebelik ve Doğum Sonrası Perinetal Psikiyatri polikliniğinden hizmet alan annelerin ihtiyaç belirtmesi durumunda poliklinik binamızdaki emzirme odasında gerekli eğitim desteği verilmektedir. Bebeği ile gelen annelerin rahatlıkla bebeklerini emzirebilecekleri emzirme odası oluşturulmuş olup, broşür ve afişlerle de emzirmenin önemi hakkında bilgilendirilmektedir.

Yatarak tedavi alan emziren annelerimizin tedavilerini emzirme danışanımız, hekim ile birlikte değerlendirir. İlaç yan etkileri açısından anne sütünün bebeğe verilmesinde sakınca yoksa eğer; anne sütünün sağılarak uygun koşullarda saklanıp ailenin diğer fertleri ile iletişim halinde olarak bebeğin anne sütünden mahrum kalmaması için gerekli tüm önlemler alınmaktadır. Ailenin tüm fertleri bu süreç ile ilgili bilgilendirilerek gerekli eğitimler verilmektedir.

 Anneye psikolojik destek sağlamak için Emzirme Komitesinde görevli Psikoloğumuz da düzenli aralıklarda görüşmeler yaparak sürecin en iyi şekilde işlemesi ve bebeğin ve annenin zarar görmemesi için tüm önlemlerin alınmasını sağlanır.

 

 

 

 

MANİSA RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI HASTANESİ EMZİRME POLİTİKASI

 

1. Kurumumuzda emzirmenin önemine dair yazılı bir emzirme politikası hazırlanmış olup; tüm  çalışanlarımız tarafından uygulanmasının sürekliliği sağlanmaktadır.

2. İlgili tüm çalışan personeliniz bu politika doğrultusunda bilgi ve eğitim almakta ve bu eğitimler belli aralıklarla güncellenmektedir.

3. Kurumumuzdan hizmet alan (Doğum öncesi 32.haftalık hamile ve hamile yakınlarına) tüm hamileler emzirmenin yararları konusunda bilgilendirilmektedir.

4. Kurumumuzdan hizmet alan anne ve anne adaylarına anne sütünün yararları doğru emzirme teknikleri ve bebeklerinden ayrı kaldıklarında laktasyonu nasıl sürdürecekleri gösterilmektedir.

5. Tıbben gerekli görülmedikçe, yenidoğanlara anne sütünden başka yiyecek ve içecek önerilmemektedir.  İlk  6 ay sadece anne sütü devamında ise uygun tamamlayıcı beslenme ile beraber emzirmenin 2 yaş ve ötesine kadar sürdürülmesi konusunda aileler bilgilendirilmektedir.

6. Kurumumuzdaki tedavilerde annelere anne sütü vermeye engel olmayacak ilaçlar kullanılmakta ve tıbbı endikasyon gerekliliğinde uygun ilaçlar reçete edilmektedir.

7. Anne sütünün bebek ve anne arasındaki bağın kurulması sağlığına olumlu etkileri anlatılmaktadır.

8. Kurumumuzda çalışan emziren annelerin sütlerini sağmaları ve saklamaları için uygun ortam, destek ve eğitimler verilmektedir. Annelerin faydalanabileceği Emzirme odası vardır.

9. Kurumumuzdan hizmet alan ve hizmet veren çalışan annelere emzirme sıklığı ve süresi konusunda herhangi bir kısıtlama uygulanmamaktadır. Emzirmenin bebeğin isteğine bağlı olduğu gece ve gündüz devam etmesi gerektiği ve bebek her emmek istediğinde emzirilmesinin yararları anneye anlatılmaktadır.

10. Emzirmenin desteklenmesi ve sürdürülmesi konularında kurumlar arası (eczane, okul, vb) işbirliği yapılmaktadır.

11. Kurumumuzda anne sütü dışındaki muadil materyalin reklamlarına ilişkin poster, afiş ve numunelerin yalancı meme bulunmasına izin verilmemektedir.

12. Kurumumuzun her sahasında uluslararası mama kodu uygulamaları benimsenmiş ve uygulanmaktadır.

 

ANNE SÜTÜNÜ ARTTIRMAYA YÖNELİK ÇALIŞMALAR,  GALAKTOGOG YİYECEK VE İÇECEK UYGULAMALARI

 

Anne sütü bebeklerin beslenmesinde en önemli besin kaynağıdır. Annelerin stresi, endişeleri, uyku problemleri, almış olduğu tıbbi tedaviler  emzirmeyi ve anne sütü miktarını olumsuz etkilemektedir . Anne sütünü arttırmak için bebeklerin erken emzirmeye başlanması, sık sık emzirme, memelerin boşaltılması, annelerin yorulmaması gibi girişimler önemlidir. Yeterli sıvı almak ve yeterince dinlenmek, annedeki süt miktarını arttıran en önemli faktörlerdir . Bunlara ek olarak anne sütünü arttırıcı (Galaktogog) yiyecek ve içecekler geçmişten günümüze kullanılmaktadır. Birçok yiyecek, şifalı bitkiler galaktogog olarak sayılabilir. Birçoğunun mekanizması bilinmemektedir. Hastanemizde Emzirme Komitesi üyesi Diyetisyenimiz emziren annelerimizin anne sütünü arttırıcı olduğu düşünülen diyet alması hususunda , Emzirme danışmanı hemşiresi ile  gerekli bilgilendirmeleri ve  danışanlarımız için diyet düzenlemelerini planlamakta ve takip etmektedir.Bu kapsamda emziklilik dönemindeki annenin ek  300-500 kalori ihtiyacını karşılamak, sağlıklı ve dengeli beslenebilmesini sağlamak için aşağıdaki besinler annenin beslenme planına eklenir.

  • C vitamininden zengin taze meyve ve sebzeler
  • Annenin artan kalsiyum ihtiyacı için günlük 3 porsiyon süt, yoğurt, ayran vb.
  • Bebeğin beyin gelişimi için omega-3 içeren ceviz
  • Anne sütü kalitesini arttıran doymamaış yağ asitlerini içeren yağlı tohumlar ceviz, fındık vb.
  • Süt arttırıcı tahin-pekmez, tahin helvası, şekersiz komposto, kuru kayısı, kuru üzüm vb.
  • Anne sütünün kalitesini arttırmak için A,D,E,K ve B grubu vitaminlerini içeren demir ve fosfor bakımından zengin yumurta

 

EMZİRME KOMİTESİ ÜYELERİ

Uzm. Dr. Cengiz Cengisiz Başhekim

Uzm. Dr. Oktay Kocabaş Başhekim Yrd.

Uzm.Dr. Fatma Yurtsever (Gebelik ve Doğum Sonrası Perinetal Psikiyatri)

Filiz Elma Sağlık Bakım Hizm. Müd.

Hülya  Sönmez Destek ve Kalite Hizm. Müd.

Hacer Tunç Emzirme Danışmanlığı Hemşiresi

Hilal Akyıl Diyetisyen

Güzide German Köse Psikolog

Birsen Öcal Eğitim hemşiresi

Fahri Karakaplan Kalite Birim Hemşiresi

EMZİRME DAN.1.PNG

emzirme2.PNG
emzirme 4.PNG
emzirme 5.PNG
emzirme 6.PNG
emzirme3.PNG