Ergoterapi Rehabilitasyon ve Terapötik Rekreasyon Birimimiz
27 Mart 2024

 

 Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Ergoterapi  Rehabilitasyon ve Terapötik Rekreasyon Birimimiz, hastanemiz merkez yerleşkesinde hastalarımıza etkin bir şekilde hizmet sunmaktadır.

Ergoterapi; anlamlı ve amaçlanmış, hedefe yönelik aktivitelerle sağlığını kaybetmiş kişilerin yaşam standartlarını yükseltmek, kaybettiği yetileri geri kazandırmak ve geliştirmek amacı güden bir sağlık mesleğidir.

Rehabilitasyon; fiziksel ya da psikolojik anlamda sağlığını kaybetmiş kişilerin sakatlığını ya da iş yapmaya engel olan durumlarının geri döndürülmesini sağlamak için uygulanan sağaltım bakım ve eğitim işidir.

Rekreasyon; herhangi bir kurala bağlı kalmadan, gelir amacı olmayan fiziksel  etkinliğe dayalı işlevsel zaman geçirme sürecidir.

Birimimiz birbirinden farklı görünse de bu üç disiplini birleştirerek tamamen danışanlarımızın keyifli, verimli, üretken ve günlük hayata entegre olmuş bir şekilde zaman geçirmesini hedeflemektedir.
Farklı branşlarda uğraş veren birimimiz; Ergoterapi Atölyesi, Spor ve Sağlıklı Yaşam Atölyesi, El sanatları Atölyesi, Resim Atölyesi, Müzik ve Drama, Halı Dokuma Atölyesi,  Güzellik Saç Bakımı - Yapımı Atölyesi, Ebru ve Gastronomi Atölyelerimiz ile hizmet vermektedir.

Ergoterapi Atölyesi; İsmail T. Özkan’ın (Kocaeli Üniversitesi Yahya Kaptan Meslek Yüksek Okulu İş-Uğraş Terapisti(Teknikeri) rehberlik ettiği atölyemizde danışanlarımıza jenga, tabu ,satranç, okuma etkinlikleri, mandala serbest boyama çalışmaları, kısa film, biyografi filmleri izleme ve sonrasında filmler ve konular hakkında geri bilirim, çıkarım ve tartışma ortamları oluşturulmaktadır.
Spor ve Sağlıklı Yaşam Atölyesi; Hediye Aytaş Sarıarslan (Celal Bayar Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği) rehberliğinde ,temel becerileri yapabilme,düzgün vücut postürü ve duruş sağlayabilme genel sağlık durumunu en üst düzeye ulaştırma ,kardio çalışmaları ile sadanter yaşamdan kurtulabilmek için plan ve program çerçevesinde step-aerobik, kültür fizik  ve nefes egzersizleriyle yaşam kalitelerini artırma hedefinde çalışılmaktadır.

El Sanatları Atölyesi;  Seval SAKLAKOĞLU Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu, Manisa Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi Dekoratif El Sanatları Usta Öğreticisi
Ahşap boyama, polyester boyama, el nakışı ( etamin, kanaviçe), makine nakışı, punch, makrome, geri dönüşüm projeleri, takı tasarım çalışmaları, dokulu tablo, rölyef tablo, epoksi teknik uygulamaları, tığ - şiş örgüsü üç boyutlu tablo çalışmaları, silikon dökümü, silikon kalıp oluşturma ve boyama teknikleri ile danışanlarımıza hizmet vermektedir

Resim Atölyesi; Kamil Güngör(Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Resim İş Öğretmenliği Bölümü) danışanlarımıza pastel boya, kuru boya, suluboya resim çalışmaları, ayrıca karakalem, perspektif ve eskiz çalışmaları ile rehberlik etmektedir. Sanat terapisi etkinliği kullanılarak danışanlarımızın içlerindeki duyguları resim, imge, şekiller aracılığıyla kolayca dışa vurmaları sağlanmaktadır.
Soyut kavramların somutlaştırarak hayata dönüştürmelerinde aktif rol oynar.

Resim Atölyesi 2;  Dilay Akgün (Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü) Çeşitli malzemelerle yapılan teknik çalışmalar ile el becerisine katkı sağlamak amaçlanmıştır. Resim ile yaratıcılığı ortaya çıkararak hafıza, akıl yürütme ve duygusal dayanıklılık gibi yetileri kuvvetlendirmeye yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Resim ile yapılan duygu düzenleme çalışmaları doğrultusunda stresi azaltmak ve bilişsel gelişimi desteklemek hedeflenmektedir.
Salı ve Cuma günleri merkez yerleşkemizde Pazartesi, Çarşamba ve Perşembe günleri ise Toplum Ruh Sağlığı Merkezimizde eğitim vermektedir.

Müzik Atölyesi; Psikolog Ali Kırboğa (Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Psikoloji Bölümü) ile gitar, klarnet, bağlama ve söyleşi ile müzik etkinlikleri gerçekleştirilmektedir. Danışanlarımızın psikolog eşliğinde müzik terapi etkinliğinde hoşça vakit geçirmesi sağlanırken, enstrüman çalmayı bilen ve şarkı söyleyen  danışanlarımızın katılımı ile paylaşımcı ortamlar oluşturulmaktadır.

Halı Dokuma Atölyesi; Fatma Aybey (Celal Bayar Üniversitesi İşletme Yüksek Lisans Muzun) olup bitirme
(projesini) Gördes  El Halılarının Üretilmesi  (Dokunması)  Uluslar Arası Pazarda pazarlanmasına yönelik bir araştırması bulunmaktadır.

Hastanemizin Halı Dokuma Atölyesinde   el dokuma halılarında kullanılan Türk Düğümü( Gördes Düğüm Tekniği) ,Manisa ve Yöresinde dokunan Halı ve Kilim Dokuma teknikleri danışanlara öğretilmektedir.

Manisa Yöresinde bulunan dokuma merkezlerinden, Yunt dağı, Kula. Demirci, Selendi halı ve kilimlerinin  öğretilmesi planlanmakta. Coğrafi İşareti alınan Gördes El  Halılarının dokunmasına devam edilmekte. Manisa ve Yöresinde .Halılarda kullanılan Motif ve  Desen bilgisi verilmektedir.

Drama Atölyesi; Kadriye Ölmez (Hitit Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Pedagojik Formasyon Eğitimi, Müzik ve Gösteri Sanatları Drama Eğitimi) rehberlik etmektedir. Danışanlarımızla dramanın tanımı, dramanın diğer alanlarla ilişkisi, tanışma oyunları, fiziksel ısınma, bireysel özellikler, eş zamanlı çalışmalar(duygu-duruş), mekanı tanıma,iletişim-etkileşim içinde olma, dikkat geliştirici oyunlar, dil becerilerine yönelik etkinlikler, güven çalışmaları, ayna çalışması, öykü oluşturma, sınırlı doğaçlama çalışmaları, değerler eğitimi, rol oyunları, canlandırma, empati geliştirme, toplumsallaşma çalışmaları gibi faaliyetler yapılmaktadır. Eğitimlerimiz ile danışanlarımızın kendisini ve çevresini tanıyabilme, sosyal ilişkilerini geliştirebilme, duygularını kolaylıkla ifade edebilme, sorun çözebilme becerilerinin gelişmesi sağlanmaktadır.

 Güzellik Saç Bakımı Ve Yapımı Atölyesi; İlknur DİNÇ Aydın Kız Meslek Lisesi kuaförlük saç  bakımı ve yapımı bölümü mezunu.
Danışanlarımıza kendi bakımlarını kazandırmak ve öğretmek amaçlı
Saç yapımı, saça geçici şekil verme, fön çekimi, maşa yapımı, saç toplama ve örgü uygulamaları, kişisel bakım, hijyen, tırnak boyama, cilt bakımı,
Geçici el süslemeleri,  depilasyon anlatımı ve uygulaması ile danışanlarımıza rehberlik etmektedir.

Gastronomi Atölyesi; Reyhan KARA Pamukkale Üniversitesi Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölümü, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Pedagolojik Formasyon Rehberlik etmektedir.
Danışanlarımıza ev yaşamı sürecinde kendi kendine yetebilecek şekilde alış verişi nasıl yapması gerektiği, aldığı ürünleri nasıl depolaması gerektiği, işlemesi ve muhafaza etmesi gerektiğinin aktarılması. Mutfak araç ve gereçlerinin doğru kullanımı.
Tüm bu süreçler aktarıldıktan sonra basit yemekleri yapabilir duruma getirilir.
Grupla birlikte hareket ederek organize olma konusunda kendilerini geliştirebilir.

Rehabilitasyonda yapılan aktivitelerimiz Hekim, Ergoterapist, Psikolog, Psikiyatri Hemşiresinin gözetiminde ,farklı sağlık disiplinlerinin katılımı ile interdisipliner olarak yürütülür.
 

Hastanemiz bünyesinde yatan danışanlarımız için açılan atölyelerimizde Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce görevlendirilen alanında profesyonel Usta Öğreticiler görev yapmaktadır. Görevlendirmeler haftanın 5 günü tam zamanlı olarak yürütülmektedir. 

 

  

PS.PL.02 REHABİLİTASYON BİRİMİ ÇALIŞMA PLANI.pdf



WhatsApp Image 2021-06-27 at 17.45.15 (1).jpeg
WhatsApp Image 2021-06-27 at 17.45.15 (2).jpeg
WhatsApp Image 2021-06-27 at 17.45.31 (2).jpeg