Çocuk ve Genç Psikiyatrisi
Çocuk Psikiyatrisi
Sağlıklı bir yetişkinlik döneminin temelleri çocukluk döneminde atılmaktadır. Çocuklar ve ergenlik dönemindeki gençler, etrafında gelişen olaylardan ve kişilerden yetişkinlere göre çok daha fazla etkilenmektedir. Bu dönem içerisinde gerçekleşen her türlü değişim sadece bu dönemle kısıtlı kalmayarak tüm yaşamı yönlendirebilir. Bu sebeple çocuk psikiyatrisi bireyin ilerde yaşayabileceği ruhsal sorunların erken teşhisinde ve tedavisinde çok önemli bir yere sahiptir.
Çocuk ve ergen psikiyatrisi bölümümüzde çocukların ve ergenlerin normal ruhsal gelişimini takip edip, onları hayata daha sağlıklı bir şekilde hazırlıyoruz. Ayrıca bireyde herhangi bir ruhsal hastalık bulunuyorsa bu hastalığı da tedavi ederek, bu hastalığın erişkin hayatını etkilemesini önlemeyi amaçlıyoruz.
Çocuk Psikiyatrisi Bölümümüzde Danışmanlık Yaptığımız Konular
Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite
Çocuklarda obsesyon – takıntılar, okb
Çocuklarda yeme bozuklukları (yemek yememe, yediğini çıkarma vb.)
Otizm ve yaygın gelişimsel bozukluklar
Tik bozukluğu
Sınav kaygısı
Okul fobileri
Çocuklarda depresyon, duygudurum bozuklukları
Çocuklarda kaygı bozukluğu ve anksiyete durumu
Okula uyum zorlukları
İnternet ve bilgisayar teknolojileri aşırı kullanımı
Tuvalet alışkanlıkları (Alt ıslatma, organik olmayan kabızlık vb.)
Çocuklarda konuşma bozuklukları (Kekemelik, geç konuşma vb.)
Çocuklarda öğrenme güçlükleri (Disleksi vb.)
Çocuk ve ergenlerde madde kullanımı bozukluğu
Çocuk Psikiyatri Kliniğimizde Kullanılan Yöntemler
Bireysel psikoterapi
Psikolojik değerlendirmeler
Kişilik testleri, zekâ testleri ve gelişimsel testler (WISC-4, Denver 2, WISC- R, AGTE)
Çocuk Psikiyatri Kliniğimizde Uygulanan Testler
Gelişim Testleri
AGTE: Açılımı Ankara gelişim tarama envanteri olan AGTE, 0-6 yaş aralığındaki çocukların gelişimsel açıdan değerlendirilmesi için kullanılan bir testtir. Toplamda 154 sorudan oluşan test; her soru için evet, hayır ve bilmiyorum seçeneklerinden birinin seçilmesi ile yapılmaktadır. Bu test; dil-bilişsel, ince motor, kaba motor ve sosyal beceri-özbakım konularını içeren 4 ana başlıktan oluşur.
Denver 2 Gelişim Testi: Küçük yaşlardaki çocukların gelişimlerinin değerlendirildiği bir diğer test, Denver 2 gelişim testidir. Bu test, 116 soru ve 4 bölümden oluşur. Bu test ile çocukta yaşın gerektirdiği becerilerin bulunup bulunmadığı değerlendirilir; aynı zamanda gelişimsel anlamda şüpheli görülen durumlar varsa objektif bir biçimde ölçülür ve risk altındaki çocuklar belirlenir.
Performans Zekâ Testleri
WISC-R: Ülkemizde uygulanan zekâ testleri arasında geçerlilik ve güvenirliliği en yüksek olan testlerden biri olan WISCH-R, bireylerin zihinsel performanslarını ölçmek amacıyla geliştirilmiştir. Bireysel olarak uygulanan bu test, 6-16 yaş grubuna uygun olarak hazırlanmıştır. Uygulaması 1 – 1,5 saat sürmektedir. Çocuk psikiyatri kliniğimizde WISC-R puanları yorumlanıp değerlendirilirken; çocuğun genel hareketlilik düzeyine, genel dağınıklık ve konuya odaklanabilme düzeyine, amaçlı davranışı sürdürebilmesine, iş birliği ve direnç düzeyine, motivasyonuna dikkat edilmektedir.
WISC-4: Bu test, uzun zamandır kullanılan WISC-R testinin günümüze uyarlanmış daha güncel halidir. Teknolojide ve eğitimde yaşanan gelişmeler sonrasında çocukların zihin yapıları da değişmiş; bu durum zekâ testlerinin de yetersiz kalmasına sebep olmuştur. WISC-4 zekâ testi, farklı kategorilerdeki 10 temel alt test ve 5 yedek testten oluşan, çocuk ve gençlerde zekâ ve sosyal becerileri ölçmeyi hedefleyen bir testtir.
Otizm
Otizm tarama testi: ABC ve M-CHAT isimli tarama ölçekleri ile 4 yaş ve daha üzeri çocukların iletişim becerileri ve sosyal yapıları değerlendirilir. Çocukta otizm başlangıcı varsa bu ölçekler ile tespit edilir.
Çocuk psikiyatri kaç yaşa kadar bakar?
Tam adı çocuk ve ergen psikiyatrisi olan bu bölüm, 0-18 yaş arası bireylerin gelişimini ve ruh sağlığını takip eder. 18 yaşını doldurmuş bir birey psikolojik rahatsızlıkları için erişkin psikiyatriye başvurmalıdır.
Çocuk ve Genç Psikiyatri Doktorlarımız
Uzm. Dr. Süheyla TAĞCI
Uzm. Dr. Algun TÜFEKÇİ
Uzm. Dr. Elif ÇETİNOĞLU
Uzm. Dr. Kemal Can KARADİŞ
Uzm. Dr. Özge DOMBAYCI
Sağlıklı günler dileriz...